Kõik teavad, et jõuludel küpsetatakse palju. Tihti on igal inimesel oma retsept või kindel nipp, kuidas midagi valmistada. Noora Vingisaar (VIIIa) palus õp Trojanoval jagada meiega jõulude ja selle aasta blogi eelviimase postituse puhul mõnda oma retsepti.

Kodune Napoleoni tort

VAJA LÄHEB:  

Tainas:                           

300 g margariini

3 klaasi jahu

1 muna

vett

Vanillikaste:

1,25 klaasi jahu

1l piima

3 munakollast

vanilli

200 g võid

1 klaas suhkrut

VALMISTAMINE

Tainas

Näpi jahu võiga puruseks või haki või noa abil jahusse. Klopi klaasis lahti muna ja lisa vett, kuni klaas on täis, sega natukene. Kalla tasapisi klaasi sisu tükeldatud massi sisse ja jätka noaga hakkimist. 

Sega taigen jahuga ja sõtku tainas ühtlaseks.

Jaga kogu taigen kaheksaks  tükiks. Rulli iga osa küpsetusplaadi suuruseks taignaleheks, torgi see kahvliga korralikult läbi ja küpseta igat lehte 180kraadises ahjus maksimaalselt 10 minutit (võib-olla vähem), jälgi, et taignaleht oleks kuldpruun. Ühte taignalehte tuleb kauem küpsetada ja seejärel purustada, et saadud puru hiljem koogi kaunistamiseks kasutada. 

Vanillikaste

Sega 1,25 klaasi jahu liitri piimaga. Eralda munakollased munavalgetest ja klopi 3 munakollast suhkruga lahti ning lisa natuke vanilli.

Kalla kokku mõlemad segud, sega hästi läbi ja kuumuta kastet kogu aeg segades keemiseni.

Kui segu muutub paksuks, võta see pliidilt ja jahuta külmkapis.

Hõõru  200 g külma võid klaasi suhkruga korralikult läbi. 

Seejärel sega külmkapis jahtunud kastmele.

Tekita kihiline tort: määri küpsetatud koogiplaatide vahele kreemi. Lase seista (ideaalis üks öö). 

Viimistle kooki ning enne serveerimist puista tordile purustatud taignalehest saadud puru.