Intervjuu õpetaja Metstakiga

May 23, 2015
Kristofer Turmen

Seekord valiti poolaastaõpetajaks väikese maja õpetaja Eda Metstak, kelle hingeelu Alice Liivsalu ja Johanna Rannik (VIII B) veidi lähemalt uurisid.


1) Mis inspireeris teid õpetajaks hakkama? 
Mind inspireeris minu väga elegantne kunstiõpetaja, kes oli mulle suureks eeskujuks ja kelle moodi ma 
õpetajana olla tahtsin.

2) Kas te olete alati tahtnud õpetajaks saada? (Kui ei, siis kelleks?)
Ma ei mäletagi end lapsena midagi muud mängimas kui kooli, seega olen alati tahtnud õpetajaks saada.

3) Mis on õpetajaks olemise juures kõige parem/halvem?
Kõige parem on õpetajaks olemise juures see, et ma saan koos lastega olla, kes mind noorena hoiavad. Ma õpin nendega koos iga päev midagi uut. Kõige halvem on minu jaoks hinnete panemine. Ma tean, et pean vihikuid parandama, kuid hindeid panna mulle ei meeldi.

4) Millised on teie eredamad mälestused koolist/ülikoolist?
Ma olen lõpetanud kaks ülikooli: Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Pedagoogikaülikooli. TTÜga meenuvad EÜE (Eesti Üliõpilaste Ehitusmalev) ja kohtumine abikaasaga. Teises ülikoolis, kus õppisin kaugõppes, sain tegeleda oma lemmikerialaga, mis mind väga rõõmustas.

5) On teil lapsi? Millega nad tegelevad?
Mul on kaks tütart: Anni ja Teele. Anni on Tallinna Kadrioru Gümnaasiumis projektijuht ja tegeleb ka ettevõtlusega, Teele on Gustav Adolfi Gümnaasiumis õpetaja. Mul on hea meel, et nad mõlemad kooliga seotud on.

6) On teil eeskujusid või mentoreid? (Kui jah, siis miks ja kes?)
Minu suurim eeskuju, kelle peale ma iga päev mõtlen, on minu vanaema. Lisaks on mu eeskujud Dagmar Normet, kes oli mulle pikalt väga heaks sõbraks ja toetajaks, ning koolist õpetaja Kõlli.

7) On teil mõni unistus, mille tahaksite kindlasti ellu viia?
Tahaksin läbi käia kõik need kaksteist maailmamuuseumi, millest Lauri Leesi on ülekoolilise testi materjali koostanud. Käimata on mul veel kolmes.

8) On teil mõni lemmikpaik Eestis või maailmas, kuhu te alati tagasi läheks?
Lemmikpaik Eestis on Pärnu, minu kodulinn, kuhu ma alati tagasi lähen. See on minu jaoks parim paik. Samuti Pariis, kus ma ikka ja jälle käin. See on vist meie koolile küll väga tavapärane linn, aga Pariis on selline, et mida rohkem seda külastad, seda rohkem märkad, kui vähestes kohtades seal linnas oled tegelikult käinud.

9) Mis on teie lemmikfilm? Miks?
Minu lemmikfilm on “1+1”. Lemmikfilme on veel olnud, kuid see film jäi eriliselt meelde. Minu jaoks on selle filmi sõnum, et kõik on alati võimalik. Läbi raskuste püüeldakse tähtede poole, nagu ka õpilastele räägin, et isegi kui kukud, tuleb alati püsti tõusta ja edasi minna.

10) Millega te vabal ajal tegelete?
Vabal ajal armastan ise sporti teha ja mulle meeldib ka sporti vaadata. Eriti meeldib mulle muidugi korvpall, tänu millele olen jõudnud ka teiste spordialadeni. Samuti jälgin ma ratsutamist ja käin erinevaid spordivõistlusi vaatamas. Sport on minu jaoks üks suhtlemise vormidest, nt meeskonnamängudes suheldakse omavahel palju, kuid on ka spordialasid, kus suhtlevad loom ja inimene. Veel meeldib mulle lugeda ja oma koeraga jalutamas käia.

11) Milles seisneb teie jaoks õnne valem?
Mind teeb õnnelikuks see, kui kodus on kõik hästi ja mu lapsed ning õpilased mu ümber on õnnelikud ja rõõmsad.

12) Kui te saaksite maailmas ühte asja muuta, siis mis see oleks?
Kuna olen lõvi tähtkujus sündinud ja armastan sooja ning päikest, siis soovin, et Eestis oleks rohkem kaunist päikselist ilma.

Illustratsiooni autor on Alicia Jemets.